Погледи

Од Википедија — слободната енциклопедија

Погледи било списание со седиште во Србија, посветено на политиката и историјата, кое се објавувало еднаш неделно.[1] Погледи било првото опозициско списание во комунистичка Југославија.[1] Вкупно биле објавени 268 изданија.

Историја[уреди | уреди извор]

Во јуни 1982 година, Погледи започнало како студентско списание на Универзитетот во Крагуевац. Тоа била замисла на Милослав Самарџиќ. Првиот број бил за Јосип Броз Тито. Списанието станало национални наслови на 1 март 1989 година кога било првиот медиум во Србија кој објавил дека претседателот Хари С. Труман постхумно му доделил на Дража Михаиловиќ Легија за заслуги. Во 1990 година „Погледи“ станало најчитаното списание во земјава со тираж од 200.000. Истата година Погледи се одвоило од универзитетот и станало независна издавачка куќа.

Вук Драшковиќ го дал своето прво интервју за Погледи во 1986 година. Пред нивната смрт во 1991 година, Ѓорѓе „Гишка“ Божовиќ и Вукашин Шошкоќанин ги дале своите последни интервјуа за Погледи.

Забележителни соработници[уреди | уреди извор]

Некои од соработниците на списанието биле Видосав Стевановиќ, Веран Матиќ, Коста Чавски, Никола Милошевиќ, Срѓа Трифовиќ, Дејан Стојановиќ, Симо Дубаџиќ, Момчило Ѓуџиќ, Исидора Бјелица, Билјана Срљановиќ, Драгос Махајловиќ, Драгос Махајловиќ, Драгос, Првослав Вујчиќ, Данко Поповиќ, Милиќ од Мачва и Зоран Стефановиќ.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Pogledi, issue number 70, November 9–23, 1990. YU ISSN 0353-3832