Првослав Вујчиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Првослав Вујчиќ
Prvoslav Vujčić commons.jpg
Занимањепоет, книжевник

Првослав Вујчиќ (српски: Првослав Вујчић; роден на 20 јули 1960 во Пожаревац) е српски поет, писател и книжевник.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Вујчиќ е член на Здруженето на книжевноста на Србија, Здруженето на книжевноста на Република Српска и Меѓународното здружение на поети (Соединети Американски Држави).

Тој е почесен член на Друштвото на книжевни уметници (Канада).

Меѓународното здруженије на поети во 2007 г. го прогласи за Амбасадор на поезијата на САД.

Автор е на книгите[уреди | уреди извор]

Тој има објавено збирките поезија:

  • „Размишљања једног леша” (Белград книга, 2004.),
  • „Београде, добро је, би’ из Торонта теби” (Белград книга, 2004.),
  • „Кастрирање ветра” (Белград книга, 2005.),
  • „Деветто колено све/мира” (Белград книга, 2005.)

Признанија[уреди | уреди извор]

Добитник е на наградата: „Змеј” за книгата во ракопис форма (Белград, Србија), „Змеј” за песната (Белград, Србија), на „Минерва” за ширење на вистината за Србите - работа и живот и пишаниот збор (Торонто, Канада) и награда „литературна критика” за песната (САД).

Извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]