Планина Богд Кан

Координати: 47°48′14″N 106°59′11″E / 47.80389° СГШ; 106.98639° ИГД / 47.80389; 106.98639
Од Википедија — слободната енциклопедија
Планина Богд Кан
Северна страна на Богд Кан, погледот од Улан Батар
Највисока точка
Надм. вис.2261 м
Координати47°48′14″N 106°59′11″E / 47.80389° СГШ; 106.98639° ИГД / 47.80389; 106.98639
Географија
Планина Богд Кан на карта

Карта

МестоМонголија
Матичен венецПланините Кентиј
Сателитска слика, на која се гледа планината Богд Кан во центарот, Улан Батор во северозападниот агол, реката Туул што трча меѓу градот и планината, градот Зуунмод јужно од планината, градот Налаих источно од планината и Бујант-Ухаа Меѓународен аеродром западно од планината
Ридови во близина на манастирот Манџусри.

Планината Богд Кан (монголски: Богд хан уул, осветлена. „Планина Свети Кан“) е планина во Монголија, која се гледа од главниот град на нацијата, Улан Батор, од висина од 2.261 метри јужно од градот.[1]

Статус на светско наследство[уреди | уреди извор]

Планината Богд Хан, заедно со други Монголија свети планини Буркхан Калдун и Отгонтенгер, била додадена на УНЕСКО за светско наследство нацрт Листа на 6 август 1996 година, во Домот на културата категорија.[2] Местата на светското наследство се оние што покажуваат универзално природно или културно значење, или обете. Во 1783 година, локалната монголска влада од династијата Кинг го прогласил Богд Кан за заштитено место, заради нејзината убавина. Ова го прави првото најстаро законски заштитено природно подрачје во светот.[3]

Заштита во 1681 година и двата павилјона на Занабазар[уреди | уреди извор]

Планината Богд Кан Ул веќе била заштитена за време на Занабазар. За Занабазар се зборувало дека медитирал под дрвото наречено Јанчивсембе во долината Нухт на планината Богд Кан Уул. Рускиот пратеник В.С. Турски, син на земјопоседник во Тоболск, бил испратен во 1. Јебцундамба Кутугту Занабазар (1635–1723) и со неговиот брат Тушет Кан Чахондорј во 1681 година. Во неговиот извештај тој ги прави следниве белешки кога го покрива периодот од 2 јуни 1681 година до 16 јуни 1681 година (тој опишува два павилјона што биле изградени некаде помеѓу сегашното Скај одморалиште и фабриката МЦС Кока-Кола во источниот дел на Улан Батор): Во близина на реката Селбе Дархан Табунанг, "Ќзаисан" зет на Тушет Кан се движел со околу 60 свои семејства. Тие дојдоа до реката Улиастаи, која се влева во реката Тул. Сега бевме во долината на реката Улијастаи близу до реката Тул. На бреговите на реката Тул, „Кутугту“ (Занабазар) има два павилјона. Подовите на тие павилјони се дрвени, theидовите се тули од едната страна, прозорците се дрвени решетки, а покривите се направени од камени плочки. Од другата страна на тие павилјони имаше висока планина што ја викаа планина Кан Уул. Излегува дека планината е строго заштитена. Во нејзините шуми има секакви животни, но ловството е забрането.

Царско признание во 1778 година[уреди | уреди извор]

Во 1778 година, монголскиот гувернер (министер) на Куре (Урга, денешен Улан-Батор) Санзаидор испратил писмо до Цајанлонг императорот во кое барал одобрување на годишните церемонии посветени на планината Богд Кан Уул. Монголското писмо и одговорот од Пекинг на монголски јазик се чуваат во Централниот државен архив на Монголија.

Текстот на преведеното писмо на гувернерот Санзаидор гласи:

Вашиот слуга Сан и ние со ова сериозно го подигнуваме и изговараме. Причина за молење на Кралскиот декрет: По инспекцијата, на југот на Кури има одреден Кан Уул. Оваа планина е многу голема. Секогаш кога четирите Ханати (Аимаг) од Калха ќе се соберат во Собранието, оваа планина е местото што тие го посочуваат за собирање. И мноштвото лами и ученици на Јебцундамба Кутугту сите живеат тука. Зборот предаден меѓу мештаните тука вели: Оваа планина се вика Кан Ул затоа што becauseингис Кан првично живеел тука. Навистина, многу принцови, војводи, гувернери на знамиња, светци и ученици на Калха, сите ја сметаат оваа планина за чудесна и поранешниот стар Кутугту (Занабазар) самиот се поклонуваше на неа. Досега многу локални жители никогаш не ловат на животните на планината како да имаат право да ги ловат, ниту пак ги мрдаат дрвјата како да имаат право на тоа. Вашиот слуга Санзаидор и ламите секоја година се поклонуваа на планината, како и секој од кнезовите, војводите и гувернерите на знамињата кои доаѓаа да учествуваат на собранијата. Како што гледаат вашите слуги, ако Господ испрати темјан и сите потребни свила од релевантното предметно министерство и обезбеди годишно официјално финансирани церемонии за богослужба, се чини дека од голема корист ќе има многу луѓе овде. Покрај тоа, многу принцови, војводи, гувернери на банери и лами разговараа за ова и се согласуваат во целост. Затоа, ние, вашите слуги, радосно си кажуваме едни на други сега дека е соодветно да ги чекаме непрекината милосрдие и благослов на вашето Божествено господарство. По прегледот, Мосур Пас, планината Геден и планината Алтај, во моментов се обожаваат од официјални средства. Бидејќи сите светци и ученици на четирите Ханати на Калха се сериозно велејќи дека овој Кан Уул е многу чудесен, ве молиме да се огласите да дозволите годишно официјално финансирани церемонии за богослужба на ист начин како што се прави за преминот Мосур. Ако испратите испраќања како што е побарано во ова барање за Кралскиот декрет, секоја година во текот на двете сезони на пролет и есен темјан и сите потребни свила може да им се испраќаат на вашите слуги од предметното министерство, додека тука кравите, овците и слично можат да бидат обезбедени. Тогаш твоите слуги ќе ги примат и ќе одржуваат церемонии двапати годишно. Изречена сериозно поради оваа причина, го молиме Кралскиот декрет.

На ова Одборот за администрација на оддалечените региони во Пекинг одговори на монголски јазик:

Белешка за „Гадагаду Муџи-ји Засаху Јурган“ (Одбор за администрација на оддалечени региони). Испратено до министрите кои престојуваат во Хури. Копија добиена од Министерството за внатрешни работи. Кралскиот декрет беше издаден на 25-тиот ден од 9-тиот месец од 43-та година на „Тенгеријг Тетгесен“ со кој се вели: Од администрацијата на Санзаидор излезе изреката дека на југот на Куре има одреден Кан Ул. Сите принцови, војводи, гувернери на знамиња, светци и ученици на Калха се сериозно велејќи дека оваа планина е прекрасна. По прегледот, подигнато, изречено и молено е да се испраќаат темјан и сите потребни свила од внатрешноста, со цел церемонијата за поклонување да се одржува на ист начин како што е законски направено за преминот Мосур. Без одлагање, нека му се наложи на предметниот оддел секоја година во двете сезони на пролет и есен, во согласност со барањето подигнато од Санзаидор, темјан и сите потребни свила да бидат испратени до Санзаидор и неговите колеги, додека другите потребни материјали треба да бидат обезбедени и подготвени таму на тоа место. Потоа доведете ги принцовите, војводите и гувернерите на транспарентите и оставете да се одржуваат церемонии за обожување. Искрено почитувајќи се на оваа уредба, копија е испратена до овој одбор. Затоа, го испративме до Министерството за церемонија и ги натеравме да ги испитаат и спроведат внатрешните содржини на Уредбата. Исто така, утврдивме дека тоа ќе биде испратено и објавено на Одделение за домаќинства и на министрите кои живеат во Хури Испратено од оваа причина.

29-ти ден на 9-ти месец од 43-та година (1778)

Церемонија на врвот Цеци Пиштол[уреди | уреди извор]

Церемонијата на славење на планината Богд Кан Уул се одржувал во текот на два дена. Првиот ден се одржувале верски церемонии, а вториот ден следел празничен надам. Постојат два овуа (свето купче од камења или корпи) на врвот Цети Пис (војводата Цети). Источната јајница била наречена Религија Ову, западната била наречена Државна ова. Секоја Ову добивала придонеси за храна, полн придонес за крави и голем број придонеси за овци. За овие придонеси се вели дека биле распоредени високи колку таванот на 10-идниот гер. Различните млечни производи, аираг и јогурт испратени од околните провинции беа собрани еден месец однапред во клисурата Чулут. На денот на церемонијата, овие придонеси биле натоварени во камили и однесени на врвот Цети Гун. Кансите и благородниците (нојаните) би се искачиле на коњи нагоре до Државниот собир на Клисурата рано пред изгрејсонцето. Во исто време, околу 50 лами, вклучувајќи високо рангирани цоќин унзад и гесгуи, би тргнале од Их Хуре (урга), додека околу 40 лами би тргнале од манастирот Манџусри (изграден во 1733 година) на јужната страна од планината и придружете им се на Ову. Прво бил прочитан декретот на Кан. Акредитивите напишани на жолта свила и друга церемонијална свила биле изгорени во кадилница. Тогаш, обожавателите ги заокружувале Овос во насока на стрелките на часовникот, во согласност со нивниот ранг, држејќи свилени шалови и нудејќи избрани прилози за храна. На двата врва на планината Богд Кан Уул им била дадена титулата војвода (г.н.в.) и биле наградени со плата од 50 ланг. Оваа плата им била понудена завиткана во свила на врвот на планината. После церемонијата храната беше дистрибуирана до 30-те манастирски училишта и 10 манастири. Духовите на планината биле визуелизирани како силна птица Кангарид и белобрад старец што возел елен (Цагаан Өвгөн). Овие свети ликови можеле да се видат како учествуваат во танците на Цам. На крајот, за церемонијата бил изграден осумстран храм со златен покрив. Трајно го екипирале двајца монаси кои планинската полиција ги дочекувале неделно за да ги надополнат резервите со масло од свеќи и храна.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]