Писидиски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Писидиски јазик
Застапен воАнадолија
ПодрачјеМала Азија
Изумренран 1 век?
Јазично семејство
ПисмоПисидиска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3

Писидиски јазик — член на исчезнатата група на анадолски јазици од индоевропското семејство на јазици. Јазикот бил зборуван во Писидија, стар регион во Мала Азија. Јазикот е познат по дванаесетина кратки натписи и најверојатно е сличен со ликиски јазик и со сидеитски јазик. Исто така има и фригиско влијание врз јазикот.