Палајски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Палајски јазик
Застапен воАнадолија
ПодрачјеМала Азија
Изумрен1300 п.н.е.
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3

Палајскиот е исчезнат индоевропски јазик, пронајден на бронзени табли во Хетуса. На хетски јазик, овој јазик се нарекува палаумнили или во превод од луѓето од Пала. Пала најверојатно се наоѓала северозападно од Хетската Империја. Тој регион бил преземен од Каскасите во 15 век п.н.е. и јазикот тогаш исчезнал.