Петар Ичко

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Петар Ичко бил српски и османлиски дипломат со македонско потекло [1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Роден (ок. 1755) е во јужномакедонското село Катраница, денес Грција. Се преселил на север, ангажиран како продавач. Работел како претставник на Отоманската дипломатска мисија во Берлин (1797-1799), а веројатно и во Виена. Живеел како трговец во Белград, каде што кон крајот на 18-ти век, бил стартешина на трговците. По враќањето во Белград јаничарските дахии Петар во 1802 година се пресели во Земун, а тогаш пограничен хабсбургшки градот.

По 1804 година, за време на Првото српско востание се приклонил кон Србите понудувајќи ги своите дипломатски и трговски искуства. Водачите на востанието во 1806 година го испратиле Петар како претставник на српските бунтовниците во Цариград, каде 1806-1807 година постигнал спогодна помеѓу Србија и Високата порта, позната како Ичков мир. Се вратил во Белград, но наскоро во мај 1808 година бил отруен.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Документи за борбата на македонскиот народ за самостојност и за национална држава, том два, Униврзитет Кирил и Методиј - Факултет за филозофско - историски науки, Скопје, 1981