Прејди на содржината

Пепсин

Од Википедија — слободната енциклопедија
пепсин A
Пепсин во комплекс со пепстатин.[1]
Назнаки
EC-број3.4.23.1
CAS-број9001-75-6
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum
Генетска онтологијаAmiGO / EGO

Пепсин е ензим од желудникот кој ги разградува белковините до пептиди. Бил откриен во 1836 година од страна на Теодор Шван. Во желудникот се излачува како зимоген, пепсиноген, кој содржи дополнителни 44 аминокиселини, а тој се активира од страна на хлороводородната киселина во желудникот. Најефикасно дејство, пепсинот покажува во раскинување на пептидни врски помеѓу хидрофобни и ароматични аминокиселини како: фенилаланин, триптофан и тирозин.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. PDB: 1PSO ; Fujinaga M, Chernaia MM, Tarasova NI, Mosimann SC, James MN (May 1995). „Crystal structure of human pepsin and its complex with pepstatin“. Protein Sci. 4 (5): 960–72. doi:10.1002/pro.5560040516. PMC 2143119. PMID 7663352.