Прејди на содржината

Парен притисок на водата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Парен притисок на водата (0–100 °C)[1]
T, °C T, °F P, kPa P, torr P, atm
0 32 0.6113 4.5851 0.0060
5 41 0.8726 6.5450 0.0086
10 50 1.2281 9.2115 0.0121
15 59 1.7056 12.7931 0.0168
20 68 2.3388 17.5424 0.0231
25 77 3.1690 23.7695 0.0313
30 86 4.2455 31.8439 0.0419
35 95 5.6267 42.2037 0.0555
40 104 7.3814 55.3651 0.0728
45 113 9.5898 71.9294 0.0946
50 122 12.3440 92.5876 0.1218
55 131 15.7520 118.1497 0.1555
60 140 19.9320 149.5023 0.1967
65 149 25.0220 187.6804 0.2469
70 158 31.1760 233.8392 0.3077
75 167 38.5630 289.2463 0.3806
80 176 47.3730 355.3267 0.4675
85 185 57.8150 433.6482 0.5706
90 194 70.1170 525.9208 0.6920
95 203 84.5290 634.0196 0.8342
100 212 101.3200 759.9625 1.0000

Парениот притисок на водата е поим што го означува притисокот што го вршат молекулите на водена пареа во гасовита форма. Притисокот на заситената пареа е притисокот при кој водената пареа е во термодинамичка рамнотежа со својата кондензирана состојба . При притисок поголем од притисокот на пареата, водата би се кондензирала, додека при пониски притисоци би испарувала. Притисокот на заситеноста на пареата на водата се зголемува со зголемување на температурата и може да се одреди со релацијата Клаузиус-Клапејрон.

Точката на вриење на водата е температурата на која притисокот на заситената пареа е еднаков на амбиенталниот притисок.

Пресметките на парниот притисок на водата најчесто се користат во метеорологијата . Односот температура-парен притисок обратно ја опишува врската помеѓу точката на вриење на водата и притисокот.

Формули за приближување

[уреди | уреди извор]

Постојат многу објавени пресметки за пресметување на притисокот на заситената пареа над вода и над мраз. Некои од нив се (по приближен редослед на зголемена точност):

Име Формула Опис
Аугуст P е притисокот на пареата во mmHg, а T е температурата во келвини. Константите не се припишуваат.
Антоан T е во степени Целзиусови (°C), а притисокот на пареата P е во mmHg. Константите (неприпишани) се дадени како
A B C Tmin, °C Tmax, °C
8.07131 1730.63 233.426 1 99
8.14019 1810.94 244.485 100 374
Аугуст-Роше-Магнус Температурата T е во °C, а притисокот на пареата P е во килопаскали (kPa). Коефициентите дадени овде одговараат на равенката 21 во Алдучов и Ескриџ (1996).[2]
Тетенс T е во °C, а  P е во kPa
Бак T е во °C, а  P е во kPa
Гоф-Грач[3]

Точност на различни формулации

[уреди | уреди извор]

Во прилог споредба на точноста на овие различни експлицитни формулации, покажувајќи ги притисоците на заситеноста на пареата за течна вода во kPa, пресметани на шест температури со нивната процентуална грешка од табеларните вредности на Лајд(2005):

T (°C) P (Lide Table) P (Eq 1) P (Antoine) P (Magnus) P (Tetens) P (Buck) P (Goff-Gratch)
0 0.6113 0.6593 (+7.85%) 0.6056 (-0.93%) 0.6109 (-0.06%) 0.6108 (-0.09%) 0.6112 (-0.01%) 0.6089 (-0.40%)
20 2.3388 2.3755 (+1.57%) 2.3296 (-0.39%) 2.3334 (-0.23%) 2.3382 (+0.05%) 2.3383 (-0.02%) 2.3355 (-0.14%)
35 5.6267 5.5696 (-1.01%) 5.6090 (-0.31%) 5.6176 (-0.16%) 5.6225 (+0.04%) 5.6268 (+0.00%) 5.6221 (-0.08%)
50 12.344 12.065 (-2.26%) 12.306 (-0.31%) 12.361 (+0.13%) 12.336 (+0.08%) 12.349 (+0.04%) 12.338 (-0.05%)
75 38.563 37.738 (-2.14%) 38.463 (-0.26%) 39.000 (+1.13%) 38.646 (+0.40%) 38.595 (+0.08%) 38.555 (-0.02%)
100 101.32 101.31 (-0.01%) 101.34 (+0.02%) 104.077 (+2.72%) 102.21 (+1.10%) 101.31 (-0.01%) 101.32 (0.00%)

Бројчени приближности

[уреди | уреди извор]

За сериозни пресметки, Лоу (1977) [4] развил два пара равенки за температури над и под нулата, со различни нивоа на точност. Сите тие се многу точни (во споредба со Клаузиус-Клапејрон и Гоф-Грач ), но користат вгнездени полиноми за многу ефикасни пресметки. Сепак, постојат понови прегледи на можеби супериорни формулации, особено Векслер (1976, 1977), [5] [6]

Графичка зависност на притисок од температурата

[уреди | уреди извор]
Дијаграми за притисок на пареа на вода; податоците земени од Банката на податоци на Дортмунд . Графиката покажува тројна точка, критична точка и точка на вриење на водата.
  1. Lide, David R., уред. (2004). CRC Handbook of Chemistry and Physics (85th. изд.). CRC Press. стр. 6–8. ISBN 978-0-8493-0485-9.
  2. Alduchov, O.A.; Eskridge, R.E. (1996). „Improved Magnus form approximation of saturation vapor pressure“. Journal of Applied Meteorology. 35 (4): 601–9. Bibcode:1996JApMe..35..601A. doi:10.1175/1520-0450(1996)035<0601:IMFAOS>2.0.CO;2.
  3. Goff, J.A., and Gratch, S. 1946. Low-pressure properties of water from −160 to 212 °F. In Transactions of the American Society of Heating and Ventilating Engineers, pp 95–122, presented at the 52nd annual meeting of the American Society of Heating and Ventilating Engineers, New York, 1946.
  4. Lowe, P.R. (1977). „An approximating polynomial for the computation of saturation vapor pressure“. Journal of Applied Meteorology. 16 (1): 100–4. Bibcode:1977JApMe..16..100L. doi:10.1175/1520-0450(1977)016<0100:AAPFTC>2.0.CO;2.
  5. Wexler, A. (1976). „Vapor pressure formulation for water in range 0 to 100°C. A revision“. Journal of Research of the National Bureau of Standards Section A. 80A (5–6): 775–785. doi:10.6028/jres.080a.071. PMC 5312760. PMID 32196299.
  6. Wexler, A. (1977). „Vapor pressure formulation for ice“. Journal of Research of the National Bureau of Standards Section A. 81A (1): 5–20. doi:10.6028/jres.081a.003. PMC 5295832.

Дополнителни информации

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]