Прејди на содржината

Папируси од Абусир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фрагменти од папирусите од Абусир
Преглед на локациите на различните откритија околу некрополата Абусир
Незавршената пирамида во Неферефре во Абусир

Папирусите од Абусир се најголемите откриени папируси досега кои датираат од Старото Кралство на Египет.[1][2] Првите папируси биле откриени во 1893 година кај Абу Гораб во близина на Абусир во северен Египет. Нивното потекло датира од околу 24 век п.н.е. за време на Петтата династија во Египет, што ги прави, иако честопати лошо расцепкани, меѓу некои од најстарите преживеани папируси досега.[3] Подоцна, во областа биле откриени голем број дополнителни фрагменти.

Содржина[уреди | уреди извор]

Папирусите од Абусир се сметаат за најважни наоди на административни документи од Старото Кралство. Тие даваат детални информации за управувањето со кралскиот храм и вклучуваат задачи за свештениците, залихи на опрема за храмот и списоци со дневни понуди на двата соларни храма во Абу Гораб, северно од Абусир, како и писма и дозволи.[1][3][4][5][6] Фрагментите се остатоци од два различни текста.

Воведот е напишан со хиероглифи и започнува со датум (датумите во тоа време биле изразени со бројот на националните говеда) што се однесува на владеењето на Џедкаре Исеси, со што ракописите се датирани близу крајот на Петтата династија.[1]

Фрагментите од папируси се напишани во колони поделени во три хоризонтални регистри.[6][7]

 • првиот регистар ги наведува датумите и имињата на службените лица
 • вториот регистар ги наведува имињата на примателите
 • третиот регистар го наведува видот на испорачаните парчиња месо; овој дел е во голема мера уништен

Хиератскиот текст десно ја сумира распределбата на житото.[3]

Историја[уреди | уреди извор]

Папирусите од Абусир се збирка административни папируси кои датираат од 5-та династија. Папирусите биле пронајдени во комплекот од храмови на Нефериркаре Какаи, Неферефре и кралицата Кенткаус II.

Првите фрагменти од папирусите биле откриени во 1893 година[5] за време на нелегални ископувања во Абусир. Тие содржеле ракописи во врска со Нефериркаре Какаи и потоа биле продадени на разни египтолози[1] и музеи.[2] Германскиот египетолог Лудвиг Борхарт подоцна ја идентификувал локацијата каде што се најдени во близина на пирамидалниот храм на кралот на Петтата династија Нефериркаре. Оваа теорија била потврдена со откривањето на повеќе фрагменти од страна на Борхарт за време на ископувањата во храмот. Папирусите од комплексот на Нефериркаре Какаи биле пронајдени во магацините сместени во југозападниот дел на комплексот.

Врз основа на информациите од првиот папирус од Абусир, во средината на 1970-ти години чешки археолози под водство на Мирослав Вернер можеле да го пронајдат погребниот споменик на Неферефре со дополнителни 2.000 одделни парчиња папируси.[2][5][8] Тие главно се наоѓале во просториите за складирање во северозападниот дел од конструкцијата. Постојат докази дека папирусите првично биле прицврстени со кожни ремени и чувани во дрвени кутии.

Понатамошните ископувања на чешката експедиција на ова место откриле и папируси на погребниот споменик на Кенткаус (мајка на Кенткаус II).[2][5]

Покрај обемните ископувања во пирамидалната областна Абусир, спроведени од Чешкиот институт за египтологија на Универзитетот Чарлс[9] од 1970-ти години, Институтот за египтологија на Универзитетот Васеда започнаl со ископувања на ова место во септември 1990 година.[4][10]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „About the Abusir Papyri“. The British Museum, London. Посетено на 2010-04-28.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „The Abusir Papyri“. Petrie Museum of Egyptian Archaeology, University College, London. Посетено на 2010-04-28.
 3. 3,0 3,1 3,2 „Hieratic script“. Worldtimelines.org.uk, The British Museum. Архивирано од изворникот на 2010-12-27. Посетено на 2010-04-28.
 4. 4,0 4,1 „Excavations at Abusir“. Minnesota State University, Mankato, Minnesota. Архивирано од изворникот на 1 June 2010. Посетено на 2010-04-28.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 „The Abusir Papyri“. Nemes The Egyptology Society. Архивирано од изворникот на 2008-12-20. Посетено на 2010-04-28.
 6. 6,0 6,1 „Administrative Documents of Abusir Papyrus Archives“. Czech Institute of Egyptology, Charles University, Prague. Посетено на 2010-04-28.
 7. „Translation of the Abusir Papyri“. Petrie Museum of Egyptian Archaeology, University College, London. Посетено на 2010-04-28.
 8. „The Pyramid of Neferefre“. Ancient Egypt.org. Архивирано од изворникот на 2010-06-13. Посетено на 2010-04-28.
 9. „Archeological Exploration of Abusir“. Czech Institute of Egyptology, Charles University, Prague. Посетено на 2010-04-28.
 10. „Architectural remains at Abusir-south“. Institute of Egyptology, Waseda University, Tokyo. Архивирано од изворникот на 2018-10-01. Посетено на 2010-04-28.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]