Паола Де Лука

Од Википедија — слободната енциклопедија

 

Паола Де Лука
Роден(а)18 ноември 1966(1966-11-18)(57 г.)
НационалностИталијанка
ЗанимањеПрогнозер на луксузни трендови

Паола Де Лука (родена на 18 ноември 1966 година) е италијански прогнозер на луксузни трендови[1] позната по создавањето книга за трендови за глобален дизајн на накит.[2][3] Работела и како дизајнер на накит и е директор за дизајн на Рио Тинто Дајмондс од 2010 година.

Де Лука е основач на компанија за истражување и креативна интелигенција која спроведува проекти за клиенти во глобалниот луксузен сектор. Де Лука води проекти за дизајн и едукативни програми за купувачи и владини организации и организира семинари за прогнозирање на глобални трендови за дизајн на накит на меѓународни саеми.

Била пионер во извештаите за прогнозирање на трендови за дизајн на накит, кои ги започнала како внатрешно истражување додека работела за Уно Ерре, водечки италијански златар и производител. Де Лука студирала златарство, метализација, мода и уметнички дизајн во Рим пред да се пресели во Њујорк во раните 20-ти. Таму работела како директор за мода и дизајн за Уно Ерре и други брендови како што е Фенди.

Кариера[уреди | уреди извор]

Де Лука ги следи своите корени како дизајнер на накит до нејзиното воспитување и образование во Рим.

Де Лука основала истражувачка компанија главно фокусирана на глобалните трендови за дизајн на накит, во партнерство со фирма од Лондон, во 2002 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Paola De Luca trend forecasting for Vicenza Fair“. 2 October 2011.
  2. „Paola De Luca, Jewellery Style Trends, TJF Trend Book 2011, Jewellery News“. jewelleryoutlook.com.
  3. „Q & A with the futurist: Paola De Luca talks trends for 2017“. www.diamondswithastory.com. Архивирано од изворникот на 2016-11-09. Посетено на 2023-03-21.