Панславистички бои

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на пансалинизмот

Најчесто користени симболи на панславизмот се панславистичките бои (црвено, бело, сино). Трите пансловенски бои кои ги симболизираат слободата и револуционерните идеи се јавуваат на знамиња на држави во кои словенската нација e застапена, како Русија, Чешка, Србија, Словачка, Хрватска, Словенија, Црна Гора (старото знаме), но и држави кои немаат словенски нации како Велика Британија, САД, Холандија, Филипини.

Поврзано[уреди | уреди извор]