Паж

Од Википедија — слободната енциклопедија
Паж и помага на кралицата Елизабета II да излезе од автомобил

Паж — млад машки слуга.

Во средниот век, пажот бил помошник на витез и бил чирак, по ранг под штитоносец и така служел седум години, од седум до четиринаесет годишна возраст.

Пажовите исто така биле слуги во замоците како келнери или прислужници на аристократите и кралските семејства и чиракувале за пешаци. За разлика од меѓуслугите, пажовите извршувале лесни задачи и носеле ливерии кога аристократите одржувале свечености или забави. Едно време било модерно младите дами да имаат црни момчиња за пажови облечени во украсни костими.

Денес, овој тип на личен прислужник е практично нечуен вон кралските резиденции.