Османлиско-црногорска војна (1876-1878)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Османлиско-црногорска војна (1876-1878)
Vucji Do flag.jpg
Црногорското знаме од Битката кај Вучји Дол, оштетено од турските куршуми
Датум 18 јуни 1876 – 19 февруари 1878
Место Црна Гора и Херцеговина
Исход црногорска победа
Територијални
промени
Територијата на Црна Гора се проширила од 4.405 км2 на 9.475 км2
де факто независност.
Завојувани страни
 Црна Гора  Османлиско Царство
Команданти и водачи
Никола I Петровиќ
Марко Миланов
Лука Филипов
Ахмед Мухтар-паша
Осман Нури-паша
Селим-паша
Сила
65,000 85,000
Жртви и загуби
околу 770 20,000 убиени
25,000 повредени

Османлиско-црногорската војна (1876-1878) довела до конечно протерување на Османлиите од црногорската земја. Како позадина на војната било востанието во Херцеговина и почетокот на Српско-турската војна истата година.

Една од најодлучувачките битки била кај Волчиот дол каде османлиските сили имале загуба од 4,000 војници наспроти 70 црногорски војници. По оваа победа битки се воделе и на границата кон Херцеговина и Албанија. На 24 септември бил освоен Никшиќ, а по ова следувале Бар, Улцињ, Грможур итн. Војната завршила со потпишување на примирјето од Едрене меѓу Руската и Османлиското Царство. Територијата на Црна Гора се проширила од 4.405 км2 на 9.475 км2 а по Берлинскиот конгрес земјата добила независност.