Прејди на содржината

Ориентална дебелоглавка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Muschampia|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Ориентална дебелоглавка
Ориентална дебелоглавка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Muschampia
Вид: Ориентална дебелоглавка
Научен назив
Muschampia orientalis
(Reverdin, 1913)
Синоними

Carcharodus orientalis Reverdin, 1913

Ориентална дебелоглавка (Muschampia orientalis) е пеперуга од видот дебелоглавки. Пеперугата ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперугата може да се најде на Балканот, Мала Азија, северен Иран, Украина, Кавказот, Казахстан и Туркменистан. Пеперугата има распон на крилја од 14 до 15 мм. Возрасните единки летаат од април до август. Годишно имаат по две генерации.[1]

Подвидови[уреди | уреди извор]

Оваа пеперуга има три подвида:

  • Muschampia orientalis orientalis
  • Muschampia orientalis maccabaeus Hemming, 1925 (Јордан и Израел)
  • Muschampia orientalis teberdinus Devyatkin, 1990 (Јужна Русија)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Zhang, Jing; Brockmann, Ernst; Cong, Qian; Shen, Jinhui; и др. (2020). „A genomic perspective on the taxonomy of the subtribe Carcharodina (Lepidoptera: Hesperiidae: Carcharodini)“. Zootaxa. 4748 (1): zootaxa.4748.1.10. doi:10.11646/zootaxa.4748.1.10. PMC 8018707 Проверете ја вредноста |pmc= (help). PMID 32230093.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]