Оклоп (анатомија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фосилизиран оклоп од Едмонтонија, примерок AMNH 5665.

Оклопот кај животните е надворешна или површна заштита од напади на грабливци, формиран како дел од телото, обично преку стврднување на телесните ткива, израстоци или секрети. Затоа, тој најмногу се развивал кај видови „плен“.

Состав[уреди | уреди извор]

Оклопните структури обично се составени од закоравени минерални наслаги, хитин, коска или кератин.

Видови со оклоп[уреди | уреди извор]

Strongylocentrotus purpuratus, добро оклопен морски еж.

Оклопот е видлив кај бројни животински видови и од сегашното и од праисторијата. Диносаурусите како Анкилосаурус, како и другите Тиреофора (оклопни диносауруси како што се Анкилосаурија и Стегосаурија), на нивните тела израснале дебел оклоп во форма на плоча, како и офанзивни додатоци на оклоп, како што е тагомизаторот или опашната палка. Оклопот имал многу форми, вклучувајќи остеодерми, шила, рогови и плочи. Други диносауруси, како што се кератопските диносауруси, како и некои сауроподи, како што е Салтасаурус, израснале оклоп за да се одбранат, иако оклопот во сауроподи во целина е невообичаен.

Черепот на Трицератопс со вратно едра и роговите, и двата природни оклопи.

Во модерно време, некои мекотели користат школки како оклоп, а оклопите се видливи во хитинозниот егзоскелет на членконогите. Рибите употребуваат оклоп во форма на лушпи, дали "космоид", "ганоид" или "плацоид", а во некои случаи и боцки, како што имаат некои видови риби. Кредестата плоча, или сипестата коска кај сипата, исто така, делува како оклоп. Повеќето влекачи имаат лушпеста кожа што ги штити од грабливци покрај задржувањето на водата; егзоскелетот на крокодилот и школките од Челонија: желки и терапини.

Бројни цицачи употребуваат ’рбет и телесен оклоп, иако не толку цврсти како оклопите од влекачите, како боцките на ехидните и на бодликавите прасиња и ежовите. Коскената обвивка на армадилата и изумрениот Глиптодон многу наликувале на оклопот на Анкилосаурус и некои современи армадила се навиваат во топка кога се под заканува, што ги прави неизложени поради нивниот оклоп. Слично на тоа, плочките на панголинот, слични на влакнести плочки, се користат на ист начин и се конструирани од истиот материјал што се користи во офанзивниот оклоп, рогот, на носорогот.

Употреба[уреди | уреди извор]

Оклопот, иако сето тоа се користи за единствена намера да се одвратат напаѓачите, може да се подели во дефанзивен и офанзивен оклоп. Примери за офанзивен оклоп се рогови, копита, рогови, канџи и клунови, палки и клешти, како што се развиваат кај некои цицачи, птици, влекачи (вклучително и диносауруси, како што е ноктот на дромеосауридите и цератопскиот рог) и членконогите. Офанзивниот оклоп често се користи заедно со дефанзивниот оклоп и во некои случаи го прави животното речиси неприкосновено.

Поврзано[уреди | уреди извор]