Ободник

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ободник - село во општината Котор Варош, Република Српска во Босна и Херцеговина. Оваа населба се наоѓа на устието на Крушевица и Вигоша во реката Врбања (надморска височина 340 м). Од оваа место долината Врбања се шири во Вечиќко поле и платото околу Врбањци.[1][2] Автопатот М-4 поминува низ Ободник. Патот до Шипраге и Крушево Брдо исто така поминува од ова село.

Население[уреди | уреди извор]

Етничка група 1991 година
Срби 833
Бошњаци 0
Хрвати 4
Југословени 3
Други 2
Вкупно 842

[3][4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Vojnogeografski institut, Izd. (1955): Prnjavor (List karte 1:100.000, Izohipse na 20 m). Vojnogeografski institut, Beograd.
  2. Spahić M. et al. (2000): Bosna i Hercegovina (1:250.000). Izdavačko preduzeće „Sejtarija", Sarajevo.
  3. Book: "Nacionalni sastav stanovništva – Rezultati za Republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991.", statistički bilten br. 234, Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine, Sarajevo.
  4. "Popis po mjesnim zajednicama" – „Архивиран примерок“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 5 октомври 2013. Посетено на 3 јануари 2021.