Обединувањето на семејството

Од Википедија — слободната енциклопедија

Обединувањето на семејството е призната причина за имиграција во многу земји поради присуството на еден или повеќе членови на семејството во одредена земја, па затоа им овозможува на остатокот од поделеното семејство или само одредени членови на семејството да емигрираат во таа земја.

Законите за обединување на семејството се обидуваат да го балансираат правото на семејството да живее заедно со правото на земјата да ја контролира имиграцијата. Сепак, како изгледа рамнотежата и кои членови на семејството може повторно да се обединат, во голема мера се разликуваат по земја.

Поткатегорија на обединување на семејството е миграцијата на бракот во која едниот брачен другар емигрира во земјата на другиот брачен другар. Брачната миграција може да се случи пред бракот, а потоа да спаѓа во својата посебна категорија, или може да се случи по бракот, а потоа потпаѓа под законите за повторно обединување на семејството. Некои земји дозволуваат обединување на семејството за невенчаните партнери доколку можат да докажат постојана интимна врска која исто така траела подолго од одреден временски период.

Во последниве години, имаше неколку случаи на малолетници испратени на опасни патувања за да аплицираат за статус на политички азил што ќе им овозможи на остатокот од семејството да им се придружи. Меѓутоа, во некои земји, човек мора да има најмалку 18 години за да аплицира за обединување на семејството, а потоа само со издржувани деца под 16 години или партнери, а не со родители или браќа и сестри.

Правна рамка[уреди | уреди извор]

Европа[уреди | уреди извор]

Голем дел од имигрантите во Европа го прават тоа преку законите за обединување на семејството. Многу земји во Европа донесоа закони во последниве години за да ја ограничат способноста на луѓето да го сторат тоа.

 • Данска – Во случај на брак, данскиот закон бара и двајцата сопружници да бидат најмалку23 12 . Ова е познато како 24-годишно правило . Дополнително, врската на двојката со Данска мора да биде посилна отколку со земјата на потекло, во пракса дека брачниот другар во Данска мора да престојувал таму 12 години.[1][2]
 • Холандија - Во случај на брак, холандскиот закон бара холандскиот брачен другар да има најмалку 21 година и да заработува плата од најмалку 120% од минималната плата. Од брачниот другар што не е Холанѓанец се бара да положи испити за интеграција во холандската амбасада во нивната матична земја, покажувајќи основно владеење на холандскиот јазик. Онаму каде за судски процес би биле потребни години и илјадници евра, правилата на ЕУ за слободно движење даваат право на семеен живот веднаш без трошоци повеќе од лична карта. Затоа, некои Холанѓани се преселуваат во Белгија или Германија на најмалку шест месеци, со цел да бидат регулирани со правилата за обединување на семејството на ЕУ наместо холандските правила за обединување на семејството. Ова стана познато како „ Белгиска рута“ или „ Патот ЕУ “.[3]
 • Германија – Од 2007 година, законот бара секој брачен другар да има најмалку 18 години. Сопружникот што живее во Германија можеби не зависи од социјалните бенефиции и мора да поседува соодветен простор за живеење. Сопружникот што емигрира треба да докаже основно говорно и писмено познавање на германски јазик. Законот се однесува на германски и странски државјани.[4]
 • ОК - Правилата за имиграција, според Законот за имиграција од 1971 година, беа ажурирани во 2012 година за да се создаде строг праг на минимален приход за сопружниците и децата кои не се членки на ЕУ да добијат дозвола да останат во ОК . Од 2012 година, апликантот мора да го исполни финансискиот услов од 18.600 фунти годишно доколку аплицира само за себе, 22.400 фунти годишно за себе и едно дете и 2.400 фунти годишно за секое дополнително дете. Овие правила беа оспорени во судовите, а во 2017 година Врховниот суд утврди дека иако „начелно е прифатен прагот на минималниот приход“, тие одлучија дека правилата и упатствата се неисправни и незаконски додека не се изменат за да се даде поголема тежина на интересите на децата вклучени, и дека треба да се земат предвид други извори на финансирање освен приходот на британскиот брачен другар.[5][6] Стапката на одобрување визи за порамнување за 2017 година беше 76%.[7]

Норвешка[уреди | уреди извор]

Спонзорот мора да има приход од најмалку NOK 251.856 (37.000 УСД) пред оданочување во текот на 2014 година и имаат заработено најмалку NOK 246.136 во 2013 година пред оданочување. Референтното лице не може да примило социјално осигурување во последните 12 месеци. Условот за приход мора да се докажува на Норвешката Дирекција за имиграција секоја година.

Во 1999 година, норвешкиот Директор за имиграција (норвешки : Udlendingsdirektoratet, UDI) почна да користи крвно тестирање на Сомалијците кои аплицираа за обединување на семејството со родителите, при што тестовите покажаа дека 1 од 4 лаже за семејните врски. Тестовите подоцна беа сменети во ДНК тестови за да се потврдат семејните врски.[8] Водачот на сомалиската заедница во Норвешка и Норвешката медицинска асоцијација протестираа против тестовите и посакаа тие да бидат прекинати.[8] Во 2010 година, UDI започна ДНК-тестови на сомалиски двојки без деца кои аплицирале за обединување на семејството, каде што едниот брачен другар веќе живеел во Норвешка. Резултатите покажале дека 40% од таквите парови биле браќа и сестри. Како што тестовите станаа широко познати, соодносот падна на 25 отсто, а тестовите беа проширени и на мигранти од други региони.[9]

Според една студија од 2017 година на Норвешка за статистика, имигрантите кои пристигнуваат преку обединување на семејството се премногу застапени како сторители на криминал, со 66,9 на 1000 наспроти 44,9 на 1000 за неимигрантското население. Бегалците и имигрантите од Африка, исто така, покажуваат значителна претерана застапеност, додека имигрантите кои пристигнуваат да студираат се силно недоволно застапени со 19,7 на 1000.[10]

Северна Америка[уреди | уреди извор]

Канада[уреди | уреди извор]

Според Законот за имиграција и заштита на бегалците и поврзаните регулативи, на канадски државјанин или постојан жител на Канада на возраст од најмалку 18 години, му е дозволено, под одредени услови, да спонзорира одредени членови на нивното потесно семејство за постојан престој во Канада.

Соединети Држави[уреди | уреди извор]

Обединувањето на семејството е од 1968 година регулирано со условите на Законот за имиграција и националност, изменет. Тоа е најчеста правна основа за имиграција во САД. Историски гледано, акцентот на обединувањето на семејството во американскиот закон за имиграција започна со тој чин со доделување на 74% од сите нови имигранти дозволени во Соединетите држави за визи за повторно обединување на семејството. Оние кои ги вклучуваат, во опаѓачки приоритет, невенчаните возрасни деца на државјани на САД (20%), сопружници и немажени деца на странци со постојан престој (20%), оженети деца на државјани на САД (10%) и браќа и сестри на државјани на САД постари од возраста 21 (24%).[11] Од 2016 година, застапниците на порестриктивните закони за имиграција честопати го критикуваа обединувањето на семејството како миграција на синџири, научниците обично го користат тој термин за поширокиот процес со кој луѓето од одредени градови или региони се следат едни со други во нови градови и занимања.

Граѓаните и постојаните жители на Соединетите Држави можат да спонзорираат роднини за имиграција во Соединетите држави на различни начини. Граѓаните од која било возраст можат да ги спонзорираат своите сопружници и нивните деца, но само граѓаните кои наполниле 21 година можат да спонзорираат браќа и сестри и родители. (Одлуката на Врховниот суд Соединетите Американски Држави против. Виндзор во 2013 година пресуди дека истополовите сопружници мора да се третираат исто како и сопружниците од спротивен пол. ) Постојаните жители можат да спонзорираат само сопружници и невенчани деца. Спонзорот мора да покаже капацитет да го поддржи својот роднина финансиски на 125% од нивото на сиромаштија.[12]

На 23 декември 2017 година, Џејмс Робарт, виш окружен судија во САД, донесе национален налог со кој се блокираат ограничувањата на администрацијата за процесот на обединување на бегалските семејства и делумно ја укина забраната за бегалци од 11 претежно муслимански земји.[13]

Имиграција на родители на возрасни деца[уреди | уреди извор]

Според клаузулата за државјанство од Четиринаесеттиот амандман на Уставот на Соединетите Американски Држави, сите лица родени или натурализирани во Соединетите Американски Држави и кои подлежат на нивна јурисдикција, се државјани на Соединетите Американски Држави и на државата во која живеат.

Според постојниот закон, родителите на државјаните на Соединетите Американски Држави може да бидат спонзорирани за имиграција од нивните возрасни деца државјани (оние најмалку 21-годишна возраст) под одредени услови.[12] Детето мора да покаже финансиска способност да ги обезбеди родителите.[14]

Имиграција на родители на малолетни лица[уреди | уреди извор]

Има околу 3,1 милион деца државјани на Соединетите Држави со најмалку еден родител илегален имигрант од 2005 година. Најмалку 13.000 деца имале еден или двајцата родители депортирани во годините 2005-2007 година.[15]

Имањето малолетни деца со државјани на САД прави разлика во постапките за депортација за родители кои не се резиденти. Бројот на вакви откажувања од тешкотии е ограничен на 5000 годишно.[16][17]

Опозиција[уреди | уреди извор]

Соединети Држави[уреди | уреди извор]

Противниците на сегашната политика за повторно обединување на семејството генерално ја нарекуваат политиката со терминот „ миграција на синџири “ и тврдат дека акцентот на Законот Харт-Селер на обединувањето на семејството резултираше со драматично зголемување на имиграцијата воопшто.

Според Федерацијата за американската имиграциска реформа (FAIR), антиимиграциска организација означена како „група на омраза“ од Јужниот правен центар за сиромаштија, „миграцијата со синџири - и очекувањата и долгите линии што ги создава - ја зголемува илегалната имиграција.[18] FAIR, исто така, тврди дека „нелегалните вонземјани на кои им беше амнестирана од Конгресот во 1986 година, сега ја поттикнуваат натурализацијата во рекорден број. Како што овие поранешни нелегални вонземјани стануваат граѓани, сите нивни најблиски роднини се квалификуваат веднаш да дојдат во Соединетите Држави и да започнат нови сопствени миграциски синџири“. Сепак, неточно е да се сугерира дека роднините на новите граѓани „веднаш“ се квалификуваат за имиграција во Соединетите држави бидејќи строгите ограничувања на бројот на визите за обединување на семејството значат дека просечното време на чекање за таква квалификација е навистина од 18 до 23 години.[19]

Поранешниот претседател Доналд Трамп на 1 ноември 2017 година на Твитер напиша: „Миграцијата на синџирот мора да заврши сега! Влегуваат некои луѓе и со себе го носат целото семејство, кое може да биде навистина злобно. НЕПРИФАТЛИВО!" Сопругата на Трамп, Меланија, ги спонзорираше нејзините родители од Словенија за зелени картони во Соединетите држави, што доведе до тоа тие да станат натурализирани граѓани во август 2018 година[20]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Шопинг за азил
 • барател на азил
 • Програма за малолетници во Средна Америка
 • Миграција на синџири

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „The Danish spouse's attachment to Denmark“. newtodenmark.dk. Danish Immigration Service. Посетено на 21 September 2016.
 2. „Change in the attachment requirement in family reunification cases“. newtodenmark.dk. Danish Immigration Service. Посетено на 21 September 2016.
 3. België vindt Nederlands vreemdelingenbeleid te streng ; Bonjour, Saskia; de Hart, Betty (2013). „A proper wife, a proper marriage. Constructions of us and them in Dutch family migration policy“. European Journal of Women's Studies. Архивирано од изворникот на 2009-10-05. Посетено на 2022-06-24.
 4. [1] Block & Bonjour 2013 'Fortress Europe or Europe of Rights. The Europeanisation of Family migration policies in France, Germany and the Netherlands' in European Journal of Migration and Law
 5. Travis, Alan (22 February 2017). „Supreme court backs minimum income rule for non-European spouses“. The Guardian. Посетено на 22 February 2017.
 6. (Report). Отсутно или празно |title= (help); |access-date= бара |url= (help)
 7. „UK Spouse and Settlement Visa – Swift Immigration“. www.swiftimmigration.co.uk (англиски). Посетено на 22 May 2018.
 8. 8,0 8,1 „UDI fortsetter med omstridt DNA-test“. Dagbladet.no (норвешки). 2 October 2001. Посетено на 27 August 2018.
 9. „DNA-tester avdekket juks med familiegjenforening“. Aftenposten (норвешки букмол). Посетено на 27 August 2018.
 10. Synøve N. Andersen, Bjart Holtsmark & Sigmund B. Mohn (2017). Kriminalitet blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre En analyse av registerdata for perioden 1992–2015. Statistics Norway. стр. 4, 27, 28. ISBN 978-82-537-9643-7. Архивирано од изворникот на 15 January 2018. Figur 3.2 viser den ujusterte (M1) og de justerte (M2-M4) andelene gjernings-personer blant øvrig befolkning og blant innvandrere fra ulike land og verdens-regioner. De grønne og lilla søylene (M1 og M2) tilsvarer tallene i Tabell 3.3.
 11. Tichenor, Daniel J. (2002). Dividing Lines: The Politics of Immigration Control in America. Princeton, NJ: Princeton University Press. стр. 216.
 12. 12,0 12,1 „Immigration through a Family Member“. United States Citizenship and Immigration Services. Архивирано од изворникот на 16 July 2008. Посетено на 19 August 2008.
 13. washingtonpost.com: Judge’s partial lifting of Trump ban gives refugees hope
 14. „Green Card for Parents – Sponsoring Parents for Green Card“. www.foreignborn.com. Архивирано од изворникот на 2017-05-12. Посетено на 13 August 2018.
 15. Preston, Julia (17 November 2007). „Immigration Quandary: A Mother Torn From Her Baby“. New York Times. Посетено на 20 August 2008.

  Passel, Jeffrey (7 March 2006). „The Size and Characteristics of the Unauthorized Migrant Population in the US“ (PDF). Pew Hispanic Center. Архивирано од изворникот (PDF) на 21 August 2008. Посетено на 20 August 2008.
 16. Stock, Margaret; Eastman, John (2 May 2006). „Five Questions on Immigration Reform“. Federalist Society. Архивирано од изворникот на 17 August 2009. Посетено на 20 August 2008.
 17. (Report). Отсутно или празно |title= (help); |access-date= бара |url= (help)
 18. Home | Federation for American Immigration Reform. Fairus.org. Retrieved on 22 July 2013.
 19. Lind, Dara (29 December 2017). „What 'Chain Migration' Really Means“. vox.com. Vox. Посетено на 29 December 2017.
 20. „Melania Trump's Parents Become U.S. Citizens, Using 'Chain Migration' Trump Hates“. Посетено на 13 August 2018.