Никомах (татко на Аристотел)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Никомах (старогр. Νικόμαχος) (живел ~ 375 п.н.е.), бил татко на Аристотел.

Судата вели дека тој бил лекар, и потекнувал од Никомах, Махаон, кој пак бил син на Асклепиј.[1] Гринхил бележи дека имал и друг син по име Аримнест, и ќерка Аримнеста со неговата жена Фестија, која исто така потекнувала од Асклепиј.

Никомах бил од Стагира, Македонија, каде бил пријател и личен лекар на кралот Аминта II (393-369 п.н.е.).[2]

Синот на Аристотел го носел дедовото име Никомах.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Суда“, ну, 399
  2. William Alexander Greenhill, MD. "Nicomachus." Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. William Smith, уредник. стр. 1194. 1867.