Неготинско

Од Википедија — слободната енциклопедија
Глетка од Неготинско

Поимот Неготинско се употребува за приближно означување на местото на некој настан и значи дека се случило во околината на градот Неготино, т.е. место кое географски тежнее кон градот. Во зависност од административната поделба дефинирана со соодветна законска регулатива понекогаш се мисли на сите населени места кои потпаѓаат под управување на локалните власти во Општина Неготино, според оваа дефиниција во одредени периоди некои места потпаѓаат под Неготинско, но некогаш и не.

Поврзано[уреди | уреди извор]