Прејди на содржината

Наод (археологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фотограф прави снимка од погребан коњ во римски ров.

Во археолошкото ископување, наод е збир од еден или повеќе контексти што претставуваат некоја човечка непренослива активност, како што е огништето или ѕидот.[1] Наодите служат како показател дека во областа во која се пронајдени имало во минатото, обично од луѓето.[2]

Наодите се разликуваат од артефактите по тоа што не можат да се одвојат од нивното наоѓалиште без промена на нивниот облик. Артефактите се преносливи, додека наодите се непреносливи.[3] Артефактите и наодите можат да бидат изработени од кој било достапен материјал, при што главната разлика е преносливоста.[1]

Наодите и артефактите се разликуваат од екофактите. Екофактите се природни остатоци, како што се растенијата и животните.[4]

Видови[уреди | уреди извор]

Наодите се категоризираат според временското раздобје како историски или праисториски. Праисториската археологија се однесува на времето во историјата пред да има записи за човечкиот живот, додека историската археологија се однесува на временското раздобје за кое постои документирано човечко минато.[5]

Во однос на стратиграфијата на наоѓалиштетот, наодите генерално имаат вертикална особина, како што се јами, ѕидови или ровови. Напротив, елементите што имаат хоризонтална одлика, како што се слој, депонија или површина, не се наод. Општите хоризонтални елементи се дел од стратиграфската низа. Карактеристиките имаат тенденција да имаат наметлива карактеристика или поврзани резови . Ова не е дефинитивно бидејќи површините може да се наведат како карактеристики на зградата, а слободните конструкции без конструкција сè уште можат да бидат карактеристики. Middens (депозити на депонија) се нарекуваат и карактеристики поради нивните дискретни граници. Ова се гледа во споредба со израмнувачките депонии, кои се протегаат на значителен дел од локацијата. Концептот на карактеристика е, до одреден степен, апстрактен, бидејќи ќе се менува во зависност од обемот на ископувањето .

Контекст[уреди | уреди извор]

Наодите имаат специфичен стратиграфски контекст, како и помагаат да се обезбедат детали за контекстот за артефактите. Честопати потеклото на артефактот може делумно да се определи со наодот со кој е поврзан (ако постои таков наод).[2] Во околности кога стратиграфскиот слој не може да се определи според бојата или конзистентноста на почвата, како на пример при ископување на неколку наоди како што се бунари или цистерни, произволни слоеви може да се определат од археолог врз основа на еднакви нивоа на длабочина, што овозможува категоризација на артефактите врз основа на релативната поставеност во еден наод.[2]

Примери[уреди | уреди извор]

Саксонска јама, друг вид на наод
Линчет е еден вид археолошка наод. Тие се тераси направена на страна на рид.

Наодите специфични за одредени видови архитектура или епохи како трилитон за целите на овој член не се сметаат за генерички. Генеричките наоди се видови наоди кои можат да потекнуваат од широк дел во времето на археолошкиот запис, ако не и од целиот негов. Генеричките видови може да вклучуваат:

 1. Јами
 2. Дупки за столбови
 3. Дупки за колци
 4. Ѕидови
 5. Темели
 6. Ров
 7. Дренажа
 8. Бунари
 9. Цистерни
 10. Огништа
 11. Скали
 12. Гробови
 13. Закопи
 14. Земјанки
 15. Огништа

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Emery, Katy Meyers (2011-10-04). „Archaeology 101: Artifact versus Feature“. MSU Campus Archaeology Program (англиски). Посетено на 2020-07-21.
 2. 2,0 2,1 2,2 „Archaeological Process“. www.alexandriava.gov (англиски). Архивирано од изворникот на 2021-03-03. Посетено на 2020-07-21.
 3. Jones, James (November 1993). „ARCHAEOLOGICAL SITES“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-09-23. Посетено на 2023-10-26. Наводот journal бара |journal= (help)
 4. „What is Archaeology?“. Society for American Archaeology (англиски). Посетено на 2020-07-21.
 5. „What is Archaeology?“. archaeology.elpasotexas.gov. Архивирано од изворникот на 2020-07-15. Посетено на 2020-07-21.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]