Бунар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бунар

Бунар, кладенец или студенец — ископана дупка во земјата која служи за собирање на подземна или површинска вода.

Бунарот како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

  • „Волшебниот бунар“ — песна на францускиот писател Андре Бретон.[1]
  • „Бунарот на Кашина Пјана“ — расказ на италијанскиот писател Џани Родари.[2]
  • Бунар“ — роман на македонскиот писател Димитар Башевски.[3]
  • „Копаме бунар...“ — краток расказ (без наслов) на македонската писателка Катица Ќулафкова.[4]
  • „Долу во бунарот“ (англиски: Down To The Well) — песна на американската рок-група Пиксис (Pixies ) од 1990 година.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Андре Бретон, Рајот не е наполно загубен. Скопје: Култура, 1989, стр. 88-90.
  2. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
  3. „Димитар Башевски - Библиографија“. Посетено на 10 април 2022.
  4. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 98.
  5. Pixies – Bossanova (пристапено на 10.9.2023)