Менопауза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Менопауза
СинонимиКлимактериум
СпецијалностГинекологија
СимптомиОтсуство на менструација од една година
Вообичаена појавапомеѓу 48 и 52 години
ПричинителиВообичаено е природна промена.
Исто така може да биде предизвикана од хируршка интервенција при која се отстранети двата јајници и некои типови на хемотерапија.
ТретманНикаков, промена во животните навики
ЛековиМенопаузална хормонска терапија, клонидин, габапентин, селективни инхибитори на репреземањето на серотонин

Менопаузата е природна појава во животот на жената кога престанува нејзината менструација. Исто така е позната под името климактериум што значи промена на животот. Менопауза обично настапува помеѓу 44-та и 55 година од животот. Менструациите можат да станат помалку обилни и понередовни пред конечно да престанат.

Како се случува[уреди | уреди извор]

Од двете страни на матката (утерусот) на жената се наоѓаат јајниците кои го произведуваат хормонот естроген. Овој хормон помага во регулирање и создавање јајце (овула) кај жената. За време на климактериумот јајниците почнуваат да создаваат помалку естроген при што не се произведуваат повеќе јајца и престанува менструацијата.

Климактериумот може да настапи на било која возраст ако јајниците на жената се извадени при хисторектомија операција (отстранување на матката).

Симптоми[уреди | уреди извор]

Повеќето жени или воопшто ќе немаат симптоми, или ќе имаат само благи симптоми што ќе траат само неколку месеци. Но за некои жени, симптомите можат да бидат мачни и да траат неколку години. Тие се:

Последици[уреди | уреди извор]

Густината на коските, особено кај ’рбетниците, се намалува со менопаузата

Климактериумот прави жените постепено да губат дел од калциумот во нивните коски. Кај многу жени коските стануваат крти и лесно кршливи. Овој проблем е наречен Остеопороза.

Извор[уреди | уреди извор]