Машала

Од Википедија — слободната енциклопедија

Машала[1][2] тур. Maşallah, арап. مَا شَاءَ ٱللَّٰهُ) — арапска фраза којашто многу често ја употребуваат муслиманите за да изразат почитување кон некоја личност или настан, како и да се заблагодарат на Бога (Алах). Најблискиот идиомски превод на македонски е „фала [му] на Бога“.

Во македонскиот јазик се користи во изразот: Пу, пу, машала! - против уроци.

Наводи[уреди | уреди извор]