Масански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Масански јазик
Masana
Застапен воЧад, Камерун
Говорници(230,000 во 1982–2006 г.)e18
Јазично семејство
афроазиско
Јазични кодови
ISO 639-3mcn

Масанскиот е чадски јазик, дел од јазичното семејство на афроазиски јазици. Јазикот се зборува во јужен Чад и северен Камерун од Масанците. Јазикот го зборуваат околу 200.000 луѓе.

Дијалекти[уреди | уреди извор]

Јазикот е составен од следниве дијалекти: бонгорски, бугудумски, домоански, гизајски, гумајски, хамски, валијски, винански и јагвански дијалект. Во минатото се сметало дека сродниот кимски јазик е дел од масанскиот.

Фонологија[уреди | уреди извор]

Согласки[уреди | уреди извор]

уснени алвеоларни странични тврдонепчени меконепчени грлени
плозивни звучни p t k ʔ
безвучни b d ɡ
имплозивни ɓ ɗ
фрикативни безвучни f s ɬ h
звучни v z ɮ ɦ
носни m n ŋ
вевни r
апроксимантни w l j

Самогласки[уреди | уреди извор]

[предни централни задни
затворени i iː u uː
средни e eː o oː
отворени a aː

[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. De Dominicis, Amedeo (2001). The Masa tonal system. University of Tuscia, Viterbo (Italy).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]