Прејди на содржината

Маркамски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Маркамски јазици
Географска
распространетост:
Папуа Нова Гвинеја
Класификација:австронезиски
Гранки:

Маркамските јазици сочинуваат јазична група која е дел од хуонските јазици од семејството на австронезиски јазици.

Класификација

[уреди | уреди извор]

Оваа група е составена од следниве јазици[1]:

маркамски (15 јазика)
долни (7)
бусуански (5)
арибватски јазик
арибвауншки јазик
дуветски јазик
мусомски јазик
нафиски јазик
лабуански (1)
лабуански јазик
вампарски (1)
вампарски јазик
горни (5)
планински (4)
маркамски мариски јазик - јазикот се вика само мариски, но за да се разликува од угрофинскиот мариски јазик се користи додавката маркамски.
сарасирски јазик
сукурумски јазик
вампурски јазик
аѕерски јазик
ватутски (3)
средноватутски јазик
северноватутски јазик
јужноватутски јазик

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]