Марија Витнер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Марија Газдаг Витнер (унгарски: Mária Gazdagh-Wittner; родена на 9 јуни 1937 година)[1] е унгарска револуционерка и политичарка кој учествувала во Унгарската револуција од 1956 година.

Ран живот[уреди | уреди извор]

Витнер е родена во Будимпешта на 9 јуни 1937 година. Таа не го знае нејзиниот татко и нејзината мајка ја испратела неа кај негувателка. На возраст од две година таа била испратена во манастир. Во 1948 година, таа се сретнала со нејзината мајка, кој по краток период ја испраќа под државна нега. Таа го прекинува нејзиното средно училиште и почнала да работи како дактилограф и стенограф во Солнок и во Советот на Кишкунхеѓешката област. Таа родила син во 1955 година и по половина година се преселила во Будимпешта.

1956 револуција и последиците[уреди | уреди извор]

Учествувала во демонстрациите на октомври 23, 1956 година и се приклучила на востаниците за време на опсадата на зградата на Маџарското радио. Таа се сретнала со Каталин Хаврила и во следните денови тие заедно помогнале во обезбедувањето на ранети. Подоцна таа станала член на Вајданхуњадската улица отпорна група и со нејзиниот придружник тие ја окупирале полициската станица на десеттата област за да најдат оружје на 30 октомври, 1956 година. Таа била ранета од страна на шрапнел на пат на 4 ноември, за време на Советската инвазија.

Таа била третирана во државната болница Петерфи Шандор. Таа се обидела да избега од окупираната земја, но таа била уапсена. По испрашувањето таа била ослободена и се обидела повторно да избега од земјата и поминала неколку недели во Австрија. Потоа таа се вратил во Унгарија и почнала да работи како неквалификуван работник. Таа била уапсена на 16 јули 1957 година и била осудена на смрт на 23 јули 1958 година. Казната била изменета во доживотен затвор од вториот апелациски суд на 24 февруари 1959 година. Таа била ослободена од затвор на Март 25, 1970.

Прво работела во шивачка соба, а подоцна и како чистач. Од 1980 година наваму, таа е попречен пензионер. По промената на политичкиот систем во Унгарија била активно вклучена во работата на разни ветерански организации од 1956 револуција. Таа беше награден со Големиот Крст со Орден за Заслуги на Република Унгарија во 1991 година.

Политичка кариера[уреди | уреди извор]

Витнер била избран за Член на Парламентот од Фидес националната листа во 2006 и 2010 парламентарни избори. Таа е член на Комитетот за Вработувањето и трудот помеѓу 30 мај, 2006 и 13 мај, 2010. Таа била назначена за член на Комитетот за Човекови Права, правата на Малцинствата, Граѓански и Верски Работи, на 14 Мај 2010 година.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Biography (PDF). Országgyűlés.
  2. Register. Országgyűlés.