Парламентарни избори во Унгарија (2010)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Парламентарни избори во Унгарија (2010)
Унгарија
2006 ←
11 и 25 април 2010 → 2014

386 места во Националното собрание на Унгарија
194 места места за мнозинство
Излезност 64.36% и 46.52%
  Прва партија Втора партија
  Orban Viktor Portrait.jpg Mesterházy Attila 2009-12-14.JPG
Водач Виктор Орбан Атила Мештерхази[1]
Партија Фидес Социјалистичка партија на Унгарија
Водач од 2003
Последни избори 164 190
Освоени места
263 / 386
Fidesz 227,
KDNP 36
59 / 386
Промена во местата 99 131
Добиени гласови 2.706.292 990.428
Удел 52,73% 19,30%
Придобиени 10.70% 23,91%

  Трета партија Четврта партија
  Vona Gabor.jpg Schiffer András (VEHÍR).jpg
Водач Габор Вона Андрес Шифер
Партија Јобик Политиката може да биде поинаква
Водач од 2006
Последни избори 0 Нова партија
Освоени места
47 / 386
16 / 386
Промена во местата 47 16
Добиени гласови 855.436 383,876
Удел 16,67% 7.48%
Придобиени 16.67% 7.48%

Magyarországi választás 2010 egyéni eredmény.png

Мапа на партиите кои освоиле најголем број на места
  Места освоени од Фидес (173)
  Места освоени од Социјалистичката партија (2)
  Место освоено од независен кандидат (1)

премиер пред изборите

Гордон Бајнај
Социјалистичка партија на Унгарија

Избран за премиер

Виктор Орбан
Фидес

Парламентарни избори во Унгарија во 2010 година — парламентарни избори во Унгарија. Се одржале на 11 април. Вториот круг се одржал на 25 април 2010 година.[2] Тие биле шестите слободни избори по падот на комунизмот во земјата. Граѓаните кои имале право на глас избрале вкупно 386 пратеници.[3] По првиот круг од изборите, Конзервативнната партија Фидес освоила апсолутно мнозинство, доволно за да формира влада.

Анкети[уреди | уреди извор]

Според анкетите кои биле спроведени пред изборите, во март 2010 година, ФИДЕС имала најголема поддршка од накетираните, со 53-67%, а по неа следувала Унгарската социјалистичка партија со 12-22%.[4][5]

Резултати[уреди | уреди извор]

Резиме од првиот и вториот круг одржани на 11 односно 25 април
Партија Гласови Места
Регионални По дистрикт (прв круг) Регионални По дистрикт
(прв и втор круг)
Национално ниво Вкупно
# % # % # ±
ФидесКДНП 2.703.857 52,7 2.729.327 53,4 87 173 3
263 / 386
99
  Социјалистичка партија на Унгарија 989.609 19,3 1.087.097 21,3 28 2 29
59 / 386
131
  Јобик 854.745 16,7 835.841 16,4 26 0 21
47 / 386
47
  Политиката може да биде поинаква 382.991 7,5 258.078 5,1 5 0 11
16 / 386
16
  Унгарски демократски форум 136.695 2,7 72.695 1,4 0 0 0
0 / 386
11
  Граѓанско движење 45.863 0,9 34.938 0,7 0 0 0
0 / 386
New
  Комунистичка работничка партија на Унгарија 5.606 0,1 5.668 0,1 0 0 0
0 / 386
0
  Партии со помалку од 0,1% од вкуп. бр. на гласови 8.135 0,2 49.634 1,0 0 0 0
0 / 386
  Независни кандидати 0 0,0 33.702 0,7 0 1 0
1 / 386
1
Вкупно (Излезност 64.4%) 5.127.501 100,0 5.107.471 100,0 146 176 64
386 / 386
0

Излезност[уреди | уреди извор]

Прв круг[6]
7:00 9:00 11:00 13:00 15:00 17:30 Вкупно
1,61% 10,23% 24,78% 35,88% 46,78% 59,28% 64,36%
Втор круг[6]
7:00 9:00 11:00 13:00 15:00 17:30 Вкупно
1,36% 8,50% 19,37% 27,11% 33,54% 41,89% 46,52%

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Номиниран за позицијата премиер, не е лидер на партијата
  2. Hungary to hold general election on April 11
  3. valsztas.hu
  4. By MTI (2010-02-25). "Fidesz still forecast to win two-thirds majority at elections". Politics.Hu. Посетено на 2010-04-12.
  5. By MTI (2010-02-25). "New poll reveals Fidesz leading firmly, voter activity rising". Politics.Hu. Посетено на 2010-04-12.
  6. 6,0 6,1 Informative Data on the Number and Proportion of Those Turning out at the Parliamentary Elections