Манастир Бабичко

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бабичко е српски средновековен манастир кој припаѓа на Нишката епархија и претставува неподвижно културно добро како споменик на културата . [1] Се наоѓа кај селото Бабичко, на 10 км оддалеченост од Печењевац, на територијата на градот Лесковац. Изграден е во 16 век, но не е познато чија задужбина е. Посветен е на Успението на Пресвета Богородица .[2]

Покрај манастирот подигната е спомен-чешма во чест на паднатите херои за осветеното Косово, ослободувањето и обединувањето на Србите од 1912 до 1920 година. На чешмата има мермерна плоча со имиња на паднатите војници. Некогаш пред манастирската црква се наоѓала зграда во која биле сместени учителско-богословското училиште од 1868 година и стан за учителот и учениците. Оваа училиште спаѓа во редот на најстарите манастирски училишта во лесковачкиот крај.

Манастирската црква е посветена на Слегувањето на Светиот Дух врз апостолите. Пред црквата се наоѓа камбанарија, стар конак од 19 век и нов конак изграден во 2006 година.

Историја на манастирот[уреди | уреди извор]

Манастирот е изграден во 16 век како еднобродна црква со полукружна апсида . Наосот е поделен со пиластри на четири нееднакви травеји кои се поврзани со странично приклонетите лакови. Турскиот попис од 1536 година го спомнува манастирот заедно со селото во негова близина. Во 19 век во манастирот работело едно од најстарите учителско-богословски училишта во лесковачкиот крај. Западниот ѕид на црквата бил срушен во 1926 година, а тогаш била доградена припрата со шестстрана купола. Припратата била изградена од кршен камен во варов малтер, а некогаш била припокриена со камена плоча. Помали интервенции на манастирската црква биле извршени во 1971 година.

Живопис[уреди | уреди извор]

На внатрешните sидови на црквата, под простото варосување, се гледаат стари живописи на некои места. На северниот ѕид се насликани четири стоечки фигури на светители (св. Атанасиј, св. Алексиј) додека композицијата над нив се насетува. На јужниот ѕид делумно се видливи стоечки фигури на св. Варлама, св. Јоасаф. На пиластерот на северниот ѕид насликана е стоечка фигура на св. Нестор а на столбот, над неа, е св. Симеон Столпник. Во средината на потпрениот лак е стоечката фигура на Св. Атанасиј Велики, а над неа, во лакот, низ медалјоните се градите на светителите. На источниот ѕид се наоѓа медалјон со градите на архијереите.

Сликарство на црквата на манастирот било создадено во време на изградбата на црквата, околу средината на XVI век, и е дело на талентиран уметник. Фреско-декорациите се одликуваат со исклучителна ликовна вредност слична на онаа на јашунсковиот св. Јована . Иконостасот е од 19 век, со едноставна конструкција е со изрезбарени кралски врати. Над иконите на престолот има ред светители претставени со до под ременот, работени во техниката темпера на дрво. Ова е дело на непозната зографска дружина. Во оковите на престолните икони врежани се 1838 и 1857 година. [1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Бабичко
  • Манастири на Нишската епархија
  • Список на споменици на културата во Јабланичкиот округ

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Ракоција 2013.
  2. Јашуњски манастири на Бабичкој гори srbijuvolimo.rs

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ракоција, Миша (2013). Манастири и цркве јужне и источне Србије. Ниш: Завод за заштиту споменика културе Ниш.CS1-одржување: ref=harv (link)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]