Прејди на содржината

Луперк

Од Википедија — слободната енциклопедија


Во римската митологија, Луперк било име на богот Фаун како и уште еден друг бог.

Луперк бил богот на овчарите. Неговиот фестивал (заедно со тој на Фаун) се нарекувал Луперкалии и се славел на годишнината од основањето на неговиот храм, 15 февруари. Неговите свештеници (Луперки) носеле козји кожи и ги удирале посматрачите со појаси од козја кожа. Лупрерк бил позврзуван со пештерата каде Ромул и Рем ги доела волчицата. Тој исто така би поврзуван со кози и кучиња.