Фаун

Од Википедија — слободната енциклопедија

Фаун (латински: Faunus) - домашен бог во римската митологија, бог на полињата и заштитник на стадата од волците. Тој бил грд рибар кој во една прилика ја пренесол (Венера) преку водата и таа му се оддолжила така што му ја вратила младоста, т.е. го претворила во убаво момче. Подоцна, во него се вљубила поетесата Сафо.[1] [2]

Кип на Фаун

Фаун како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 112.
  2. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 116.
  3. Vidosava Janković, „Natanijel Hotorn“, во: N. Hotorn, Skerletno slovo. Beograd: Rad, 1964, стр. 205.