Луксембуршки франк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Луксембуршки франк
franc Luxembourgeois (француски)
Luxemburger Franken (германски)
Lëtzebuerger Frang (луксембуршки)
Lux-Franc.jpg
1 Луксембуршки франк 1981
ISO 4217
Код LUF
Составници
Подединица
 1/100 centime (француски)
cent (германски)
Множина francs (француски)
Franken (германски)
Frang (луксембуршки)
centime (француски)
cent (германски)
centimes (француски)
cent (германски)
Симбол fr. or F
centime (француски)
cent (германски)
c.
Банкноти 100, 500, 1000, 5000, 10000 fr.2 [1]
Монети 25c., 1, 5, 10, 20, 50 fr. 1 [2]
Демографија
Корисник/ци  Луксембург and
 Белгија
Издавач
Централна банка Banque Centrale du Luxembourg 3
 Мреж. место www.bcl.lu
Печатар Национална Банка на Белгија4
 Мреж. место www.nbb.be
Ковачница Национална Банка на Белгија4
 Мреж. место www.nbb.be
Вредност
Врзан со Белгиски франк
ЕРМ
 Од 13 март 1979
 Врзан курс од 31 декември 1998
 Заменета со €, неготовински 1 јануари 1999
 Заменета со €, готовински 1 јануари 2002
= 40.3399 франци
Инфоутијава ја прикажува последната состојба на валутата пред да биде укината.
1Белгиски франк монетети исто така се користени

2Користени се белгиски банкноти
3 Institut Monétaire Luxembourgeois пред 1998

4Националната Банка на Белгија печатела банкноти за Луксембург.


Луксембуршкиот франк е валута применувана во Луксембург до 1999 година, кога настапило еврото како главна валута во Европа. Луксембуршкиот франк се употребувал и по првата независност на Луксембург.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]