Лисна оса

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лисна оса
Лисна оса
Tenthredo arcuata
Научна класификација [ у ]
Царство: Животни
Тип: Членконоги
Класа: Инсекти
Ред: Ципокрилци
Подред: Растителни оси
Семејство: Лисни оси
Род: Лисна оса
Linnaeus, 1758
Видови

Во текстот

Лисна оса (науч. Tenthredo, од грчки τενθρηδών tenthrēdōn „оса што се гнезди на земја“) — род лисни оси со повеќе од 700 вида од семејството Tenthredinidae, потсемејство Tenthredininae. Во Европа се познати околу 65 вида, а во Македонија се утврдени 39 вида.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Видовите од овој род лесно се препознаваат по изгледот на оса, иако немаат тенка „половина“ како кај вистинските оси. Тие имаат долга антена. Ларвите се појавуваат од јуни до септември, и се хранат со многу широк спектар на растенија. Обично се хранат навечер, а преку ден се завиткуваат од долната страна на листовите.

Список на видови[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Јонче Чинговски: Фауна на Македонија VI, Скопје, 1985, стр. 174-180

Надворешни врски[уреди | уреди извор]