Лина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Лина е скратен облик од женското име Ангелина или Каролина, кое има потекло од латинскиот јазик (латински: Carolus).

Поврзани имиња[уреди | уреди извор]

Карола (унгарски јазик: Karola), Карла (унгарски јазик: Karla), Карлота (унгарски јазик: Karlotta), Каролина (унгарски јазик: Karolina) .


Имендени[уреди | уреди извор]

Варијации[уреди | уреди извор]

  • унгарски јазик: Linett,
  • унгарски јазик: Linetta.
  • На грчки и германски јазик значи ангел.
  • На латинскиот и италијанскиот јазик значи светлина, кога ќе се додаде на името означува личност која зрачи светлина.
  • На африкански и арапски јазик значи нежно, кревка а исто така и рака и палма.
  • На холандиски значи чиста.
  • На шведски значи полна со моќ.
  • На кинески јазик значи убава.

Познати личности[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]