Лимпопо (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
За провинцијата со истото име, видете Лимпопо.
Меандрите на Лимпопо
Меандрите на Лимпопо

Реката Лимпопо се наоѓа во Јужна Африка. Таа извира од внатрешноста на овој регион и тече источно кон Индискиот Океан. Таа е долга околу 1,600 километри. Лимпопо е втората најголема река во регионот. Таа е и граница помеѓу ЈАР и Боцвана на северозапад, како и со Зимбабве на север. Речната граница која ја формира Лимпопо е долга 640 километри. Постојат и неколку брзаци на оваа река.