Лета

Од Википедија — слободната енциклопедија
река Лета на Алјаска

Лета (грчки: Λήθη) во старогрчката митологија е река на заборавот во Адот. Зборот „лета“ на грчки јазик значи „заборав“.

Митологија[уреди | уреди извор]

Лета е река во подземниот свет од која пијат вода душите на покојните да би го заборавиле минатото. [1] Души кои можеле да бидат реинкарнирани во ново тело, можеле да пијат вода од оваа река и дури тогаш би заборавиле на своите страдања од претходниот живот, и би биле спремни да живеат нов.[2]

Во близина на трофониевото светилиште во Лебадеја се наоѓале два извора: Лета и Мнемозина (Сеќавање). Посетители на овиесветилишта морале прво да пијат од изворотЛета да би заборавиле се што до тогаш го знаеле, а потоа да пијат од изворот Мнемозина како трајно би се сеќавале на она што го виделе во светилиштето.[2]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 111.
  2. 2,0 2,1 Цермановић-Кузмановић, А. & Срејовић, Д. Лексикон религија и митова. Савремена администрација. Београд, 1992.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]