Лебед

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лебеди
Период: Доцен миоцен-холоцен[1][2]
Cygnus olor 2 (Marek Szczepanek).jpg
Неми лебеди (Cygnus olor)
Научна класификација
Типски вид
Cygnus cygnus
Лине, 1758
Видови

6–7 постоечки, Погледајте текст.

Синоними

Cygnanser Крецој, 1957

Лебед преставуваат птици од фамилијата на Anatidae, во која спаѓаат и гуските и патките.

Опис[уреди | уреди извор]

Пердувите на лебедите се целосно бели, или се мешавина од црно и бело, понекогаш и со бело црни завршетоци на крилјата. Црните лебеди се единствените видови на црни лебеди. Тие имаат бели завршетоци на крилјата и изразена црвена боја на клуновите. Мажите и жените се секогаш многу слични, без сексуален диморфизам. Лебедите во однос на гуските се различни, имаат подолг врат кој им овозможува да пребаруваат на дното, и во подлабоката вода, како и во големината на телото, што ги прави најголеми водни птици, распонот на крилјата може да им достигнат и до два метра, а нивната тежина може да изнесува 15 кг, се смета дека нивниот животен век се движи од 19- 50, но и повеќе од ова, спротивно на крилјата нозете им се многу кратки, така што лебедите на земјата делуваат многу неспретно, меѓутоа затоа имаат силни крилја и мускули, па можат да прелетаат и повеќе од илјада километри до своите гнезда на север. Двата родители се грижат за младите, и остануваат со нив до една година

Систематика[уреди | уреди извор]

Лебедите во потесна смисла на видовите се од Cygnus, кои се делат на пет, односно седум видови. Јужноамерикански Коскорба лебед е единствениот вид од родот Coscoroba.

Видови[уреди | уреди извор]

Прави лебеди (-{Cygnus}-)

 • Црни лебеди (-{C. atratus}-)
 • Црновретни лебеди (-{C. melanocoryphus}-)
 • Црвеноклунести лебеди (-{C. olor}-)
 • Лебед трубач (-{C. buccinator}-)
 • Лебед свиркач (-{C. columbianus}-)
 • Патулест лебед (-{C. bewickii}-)
 • Лебед пејач (-{C. cygnus}-)
 • Новозеландски лебед (-{C. sumnerensis}-)

Коскороба лебеди (-{Coscoroba}-)

Лебедот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Лебедот се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура.

Лебедот како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Лебедот како тема во музиката[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Northcote, E. M. (1981). "Size difference between limb bones of recent and subfossil Mute Swans (Cygnus olor)". J. Archaeol. Sci. 8 (1): 89–98“.
 2. „Fossilworks Cygnus Garsault 1764 (waterfowl) Reptilia – Anseriformes – Anatidae PaleoDB taxon number: 83418 Parent taxon: Anatidae according to T. H. Worthy and J. A. Grant-Mackie 2003 See also Bickart 1990, Howard 1972, Parmalee 1992 and Wetmore 1933“.
 3. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 15.
 4. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 109-110.
 5. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 90-91.
 6. W. B. Yeats, „Leda and the Swan“, во: Kenneth Allot, ed., The Penguin Book of Contemporary Verse 1918 – 60. Harmonsworth, Middlesex, UK: Penguin Books, 1962, стр. 45.
 7. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 128.
 8. „Белешка за авторот“, во: Елвин Б. Вајт, Пајажината на Климентина. Скопје: Просветно дело, 2004, стр. 131.
 9. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 11-16.
 10. www.tchaikovsky-research.net (пристапено на 20.1.2013).
 11. DISCOGS, Dinosaur* ‎– Dinosaur (пристапено на 30.7.2020)
 12. YouTube, Madness - Swan Lake (пристапено на 3.12.2017)
 13. YouTube, Public Image Ltd. – Metal Box (FULL ALBUM | HQ SOUND) (пристапено на 29.5.2017)
 14. YouTube, Prljavo kazaliste - Moj bijeli labude - lyrics ()
 15. Официјално мрежно место на „Свонс“ (пристапено на 19.3.2017)