Лак (геометрија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лак

Лак — дел од крива во геометријата ограничен со две точки на таа крива[1]. На пример, лак на круг е дел од обемот на кружницата, но исто толку можеме да зборуваме за лак на парабола или на елипса.

Тетива е отсечка што ги спојува краевите на лакот[1].

Стрелката е права нормална на тетивата и минува низ точката на лакот најоддалечена од тетивата[1] .

Се вели дека лакот е конвексен ако секоја права линија не може да го пресече на повеќе од две точки. Кривина (глобална) на конвексен лак е аголот формиран од тангентите на двата краја на лакот[1].

  • За аналитичко проучување на лаците, во рамнина и во n-димензионални векторски простори, видете Параметарски лак;
  • За целиот вокабулар поврзан со параметарски лаци, видете Лексикон на параметарски лаци.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Augustin Privat-Deschanel; Adolphe Jean Focillon (1864). Dictionnaire général des sciences. 1. Tandou, Victor Masson et Garnier Frères. стр. 149 Arc (géométrie).