Лактаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лактаза
1jyn.jpg
Лактаза тетрамер, E.Coli
Назнаки
EC-број3.2.1.108
CAS-број9031-11-2
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum
Генетска онтологијаAmiGO / EGO

Лактазата е ензим кој го произведуваат голем број на организми. Лактазата е неопходна за да се комплетира дигестијата на млекото; при што ја разложува лактозата, шеќер кој го дава слаткиот вкус на млекото. Во отсуство на лактаза, кај лицата кои консумираат млечни производи се јавуваат симптоми на лактозна интолеранција.[1] Лактазата може да се користи како додаток во исхраната, а со додавање во млекото се добиваат млечни производи без лактоза.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Järvelä I, Torniainen S, Kolho KL (2009). „Molecular genetics of human lactase deficiencies“. Annals of Medicine. 41 (8): 568–75. doi:10.1080/07853890903121033. PMID 19639477.