Круна на Баекје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Златни дијадемски украси на кралот Мурјеонг- Национално богатство на Република Кореја бр. 154

Круната на Баекје се однесува на неколку ископани артефакти, за кои се верува дека се кралски глави на кралевите, кралиците и благородништвото на Кралството Баекје . Некои од круните ја следат истата традиција како круните на Сила со тоа што го делат мотивот на дрвото и навестувањата на шаманистичките традиции. Сепак, дијадемите на кралевите и кралиците сугерираат дека луѓето од Баекје имале посебна традиција за нивната кралска покривка.

Национално богатство на Кореја бр.154[уреди | уреди извор]

Геумјегваншик се пар од две златни дијадеми што ги носел кралот на Баекје. На 9 јули 1974 година, тие се 154-то национално богатство на Кореја . Националниот музеј Гонџу моментално ги чува овие дијадеми во нивната колекција. Тие беа ископани од гробницата на кралот Мурјеонг во Гонџу, Јужна Кореја во 1971 година. Дијадемите беа уредно ставени една врз друга и беа пронајдени поставени во близина на главата на кралот во ковчегот.

Првата од парот дијадеми е висока 30,7 сантиметри и ширина 14 сантиметри, додека втората е висока 29,2 сантиметри и ширина 13,6 сантиметри. Дијадемите беа исечени од тенка златна плоча со дебелина од само два милиметри.

На дното на двете дијадеми има прстен за кој се верува дека се користел за закачување и прицврстување на дијадемите на кралска капа, веројатно направена од свила . Врз основа на историските записи, се вели дека кралот украсил златен цвет на задната страна на неговата црна платнена капа. Се верува дека овие дијадеми ќе бидат поставени на левата и десната страна или на предната и задната страна на кралската капа. Дијадемите би биле поставени од двете страни на капачето и би наликувале на крилја, важен мотив во шаманизмот кој веројатно претставувал верување во повторното раѓање.


Национално богатство на Кореја бр.155[уреди | уреди извор]

Геумјегвансик ( златни украси за дијадемата на кралицата ) се идентични по форма и големина и се пронајдени во истата гробница како национално богатство на Кореја бр.154, во гробницата на кралот Мурјеонг. Тие се 155-то национално богатство и беа назначени на 9 јули 1974 година. Дијадемите се пронајдени во главата на ковчегот на кралицата, уредно поставени една врз друга.

И двете се 22,6 сантиметри во висина и 13,4 сантиметри во ширина. Овие дијадеми се направени со сечење лим од злато. Тие се украсени со резба во злато и елаборираната шема на гранки била прикачена на овие плочи. Мотивите од орли и лотос ги обликуваат орнаментите, а целокупната форма им дава впечаток на пламен. Како и кралските орнаменти, се верува дека овие две дијадеми биле прикачени на страните на кралската капа. За разлика од кралските дијадеми, оние на кралицата не биле украсени со шпангли.

Национално богатство на Кореја бр.295[уреди | уреди извор]

Позлатено-бронзената круна од тумулот Синчон-ри ( Naju sincholli gobun chuldogeum donggwan ) е од периодот на Трите кралства на Кореја . Ископано во 1917-1918 година, пронајдено е во Синчон-ри, Нају во ископувањето Банам-мјеон. [1]

Беше назначено како 295-то национално богатство на Кореја на 22 септември 1997 година и моментално се чува во Националниот музеј на Кореја .

Висината на круната е околу 25,5 сантиметри. Се чини дека оваа круна ја следи општата традиција на круните на Сила, но исто така е значително различна. Внатрешната круна е бакарна капа направена од две цилиндрични плочи. Внатрешната круна е слична на онаа ископана од Ипјеом-ри од провинцијата Јеолабук-до во Јапонија и е доказ за силната културна врска помеѓу народот Баекје и Јамато. Надворешната круна има три огради слични на дрво поставени на надворешната лента, но за разлика од нивните колеги од Сила кои се високо стилизирани; овие гранки се елаборирани и украсени во стил.


Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Историја на Кореја
  • Три кралства на Кореја
  • Корејска уметност
  • Круна на Сила
  • Круна на Гаја
  • Гробот на кралот Мурјеонг

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Guide to Korean Culture. Korean Culture and Information Service. 2013. стр. 230. ISBN 9788973755714.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]