Крешендо

Од Википедија — слободната енциклопедија

Крешендо[1][2]италијански збор () што значи постепено зголемување на тонот во музиката.[3]

Особини[уреди | уреди извор]

Знакот изгледа како знакот поголемо/помало во математиката и влегол во употреба на почетокот на 18 век, а се здобил со значење како што се зголемувале оркестарските делови.[4]

Пример[уреди | уреди извор]

Еден од најпознатите примери е „Болеро“ на Равел, каде што крешендото се постигнува со зголемување на бројот на инструменти.[4]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]