Крак де Шевалие

Од Википедија — слободната енциклопедија
Крак де Шевалие
светско наследство на УНЕСКО
Krak des Chevaliers
Критериумii, iv
Навод1229
Запис2006 (30th заседание)

Крак де Шевалие (арапски: قلعة الحصن), позната и како Рицарска тврдина е едно од најзначајните места на болничарите крстоносци за време на крстоносните војни. Се наоѓа во денешна Сирија. Првиот замок бил изграден во 1031 година од Емират Алеп. По првата крстоносна војна, замокот бил заземан од крстоносците на чело со Ремон IV Тулушки. Болничарите ја прошириле тврдината, подигнувајќи ѕидини и седум кули. Во внатрешноста била изградена огромна кула со готски стил. Од 2006 објектот бил вклучен во списокот на УНЕСКО.