Конецгорје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Координати: Erioll world.svg 62°45′20″N, 43°13′40″E

Местоположба
Население: 115 (2010)
Надморска висина: 22 m
Поштенски код: 164581
Часовен појас: UTC + 3 (Лето: UTC + 4)
Конецгорjе

Конецгорjе (руски: Конецгорье (Конец гор)) се мали села, во Осиново, во Виноградовскиот реон, на Архангелската област, Русија, околу 337,5 км од Архангелск. Околу Конецгорjе тече реката Северна Двина и Варенга. Езера во Конецгорjе: Лигозеро, Шабозеро, Алиш, Мулозеро и Клоновско езеро на реке Нондрус. Климата во Конецгорjе е континентална со топли лета и многу ладни зими. На лето температурите достигнуваат и над 25-30 °C, а зиме паѓаат и под -35 °C. Денес во Конецгорjе живеат над 115 жители (2010).