Прејди на содржината

Комити

Од Википедија — слободната енциклопедија
Облека на македонски комити (Музеј Битола)

Комити (бугарски: Комити; српски: Комите; романски: Comitagiu; грчки: Κομιτατζής, plural: Κομιτατζήδες; турски: Komitacı; албански: Komit) или членови на Комитетот — учесниците на бунтовничките банди (чети) кои оперирале на Балканот особено при крајот на Отоманското Царство. Тие се бореле за ослободување од турската власт, а најпознати во Македонија биле комитите кои биле дел од Македонската револуционерна организација и подоцна ВМРО (Автономистичка).

Комитите како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

  • „Славни кумити, сè Македонци“ - македонска народна песна.[1]
  • „Џемо и Мицко комита“ - македонска народна песна.[2]
  • „Стојан комита“ - македонска народна песна.[3]
  • „Што ми е мило ем драго“ - македонска народна песна.[4]
  • „Комитска“ - песна на Никола Јонков Вапцаров.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 111-112.
  2. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 116.
  3. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 117.
  4. Томе Саздов, Грива тресе, бисер рони (епска народна поезија). Скопје: Заштита, 1970, стр. 116-117.
  5. Никола Ј. Вапцаров, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 78.