Прејди на содржината

Чета

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чета на Внатрешната македонска револуционерна организација на Огражден.

Четата (на албански: çeta; бугарски: чета; грчки: τσέτης; српски: чета/četa; турски: çete) е вооружена група која дејствувала против Отоманското Царство на Балканот.