Кина (појаснување)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кина (трад. 中國; упр. 中国; Hanyu Pinyin: Zhōngguó; Tongyong Pinyin: Jhongguó) е културен регион, стара цивилизација, и нација во Источна Азија. Кина е една од најстарите цивилизации, чиј белег сè повеќе држави и култури кои датираат уште од пред шест илјади години. Во денешно време постојат два политички ентитета кои го користат името Кина. Едниот ентитет е Народна Република Кина, или само Кина, која го контролира континенталниот дел на Кина, Хонгконг и Макао. Вториот ентитет е Република Кина, исто така позната како Тајван, која го контролира островот Тајван и околните острови.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]