Кимантски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кимантски јазик
Kemantney
Застапен воЕтиопија
ПодрачјеАмхарски Регион
Народ172,000 (попис, 1994)
Говорници1.700  (1994)
Јазично семејство
афроазиско
Јазични кодови
ISO 639-3ahg

Кимантскиот е афроазиски јазик, кој денес е под глема опасност од целосно изумирање. Јазикот го зборуваат Кимантите во северна Етиопија.

Класификација[уреди | уреди извор]

Јазикот е дел од западната гранка на агавските јазици.[1] Заедно со овие јазици, кимантскиот е дел од големото африазиско јазично семејство.

Фонологија[уреди | уреди извор]

Согласки[уреди | уреди извор]

Согласки[2]
уснени алвеоларни непчени меконепчени
рамни лабијализирано
Носни m n   ŋ ŋʷ
Стопирачки безвучни   t k
звучни b d ɡ ɡʷ
струјни безвучни f s ʃ χ χʷ
звучни   z   ɣ ɣʷ
вевни   r      
апроксимантни l j   w

Самогласки[уреди | уреди извор]

Самогласки[2]
  предни централни задни
затворени i ɨ u
средни   ə o
отоврени   a  

Граматика[уреди | уреди извор]

Морфологија[уреди | уреди извор]

Во однос на личните заменки, кимантскиот разликува прво лице еднина и множина, второ лице еднина, учтиво и множина, трето лице машки и женски род и множина. Јазикот користи наставки за изведенките на глаголите.[3]

Синтакса[уреди | уреди извор]

Основниот зборовен редослед во реченицата кај кимантскиот е ист со останатите афроазиски јазици, односно, подмет-предмет-прирок. Поради падежите се забележува поозначен зборовен редослед. Кај именските фрази, именката е по прирошките определби.[4]

Влијание[уреди | уреди извор]

Поради фактот што јазикот е пред исчезнување поради силното влијание на амхарскиот јазик, голем број кимантски зборови се заменети со амхарски.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Zelealem Leyew. 2003. The Kemantney Language – A Sociolinguistic and Grammatical Study of Language Replacement. Cologne: Rüdiger Köppe Verlag.
  • David L. Appleyard. 1975. "A descriptive outline of Kemant," Bulletin of the School of Oriental and African Studies 38:316-350.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Zelealem 2003, p. 30
  2. 2,0 2,1 Zelealem 2003, p. 158
  3. Zelealem 2003, p. 233
  4. Zelealem 2003, p. 252-262

Надворешни врски[уреди | уреди извор]