Кенигсхајнски Ридови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Каменолошко езеро во Кенигсхајнските Ридови
Музеј за вадење камен од варовник во Кенигсхајнските Ридови
Schachmann колона во близина на Првиот каменоломен
Прв каменолом во Кенигсхајнските Ридови
Зимско сонце во 2007 година на Кукакштајн

Кеингсхајнски Ридови ( германски: Königshainer Berge , Горносорбија : Лимас ) лежат во Источна Горна Лусатија западно од градот Горлиц во истоимената област . Тие се сместени северно и јужно од селото Кенигсхајн по што се именувани, и се богат, главно шумиран гранит . Нивните највисоки бодови се 415м погоре NHN висок Кампферберге и познатиот Хохштајн во 406 година   м   погоре   NHN . Целиот ридски опсег е заштитено подрачје од 1974 година. Во дел (Elysium) на поранешната Прва каменоломка постои резерва за птици.