Кашубија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кашубија на картата на Полска

Кашубија (на кашупски: Kaszëbë, на полски: Kaszuby) е историска област во северниот дел на Полска. Таа зазема плоштина од 6 200 км2. Населена е од етничката група кашуби.