Кахина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кахина
Statue of Dyhia in Khenchela (Algeria).jpg
Споменик на Кахина во Хеншела, Алжир
На престолПочетокот на 7 век
Почивалиште
Хеншела

Кахина била берберска кралица, верски и воен водач која го предводела домородниот отпор против арапската исламска експанзија во северозападниот дел на Африка, регионот тогаш познат како Нумидиа. Родена е во почетокот на 7 век и починала кон крајот на 7 век во денешен Алжир. Се смета дека е од мешано потекло: берберски Евреин и византиски христијанин.[1][2]

Нејзиното лично име е една од варијантите: Даја, Дехија, Дихја, Дахја или Дамја (со арапски правопис тешко е да се направи разлика помеѓу овие варијанти). Нејзината титулата според извори на арапски јазик е ал-Кахина (свештеничката пророк). Ова беше прекарот користен од страна на нејзините муслимански противници поради нејзината наводна способност да ја предвиди иднината.

Според една легенда таа во својата младост го ослободила нејзиниот народ од тиранин, со тоа што се согласила да се омажи за него, а потоа го убила на првата брачна ноќ.

Кахина изучувала орнитологија која ги преобликувала науката и учењето во Северна Африка. Денес, многу ја возвишуваат поради нејзините откритија и независност.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. https://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/Dahiya_Kahina.html
  2. Pedro Chalmeta, Invasión e islamización: la sumisión de Hispania y la formación de al-Andalus (Jaen, 2003), p. 93.