Карл фон Базедов

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карл фон Базедов

Карл Адолф фон Базедов (германски: Karl Adolph von Basedow; 28 март 1788 - 11 април 1854), познат германски лекар и научник, кој прв ја прикажал и детално ја опишал болеста која настанува поради нарушувањето на работата на штитната жлездаБазедовата болест.